Fysio

Behaal het beste resultaat bij de Fysiotherapeut

Kom je wel eens bij een fysiotherapeut? Dan is het waarschijnlijk niet nieuw voor je dat je veel oefeningen die je meekrijgt van je therapeut niet altijd thuis kunt uitoefenen. Door de oefeningen naast o

p de fysiopraktijk ook thuis te doen vergroot je de kans op klachtenvermindering. Thuis oefeningen doen kan misschien lastig zijn want je vraagt je misschien af of je het wel goed doet en dat je je spieren niet overbelast. Iedere behandelmethode is ook weer anders. Ook worden bepaalde behandelingen vergoed door je zorgverzekering. Vraag dit goed na, want zorgverzekering met Fysio is misschien in jou geval gewoon mogelijk om daar een vergoeding van te ontvangen.

Balans tussen Belastbaarheid en Belasting

Als je bij de fysio oefeningen doet zijn er twee begrippen heel erg belangrijk om te onthouden. De eerste is belasting en de tweede is de belastbaarheid. Voor het beste resultaat is het aannemelijk dat er een balans zit tussen deze twee begrippen. De belasting kan zich uiten in de vorm van fysieke belastbaarheid en mentale belastbaarheid. Denk hierbij aan huishoudelijke werkzaamheden, sporten of stress die je kunt ervaren. De belastbaarheid is het vermogen wat je kunt dragen wat betreft fysieke en mentale belasting. Als de belasting minder is dan de belastbaarheid dan hebben de oefeningen minder effect en je bouwt ook weinig tot geen conditie op. Als je belasting groter is dan de belastbaarheid is de kans groot dat je een blessure op zal lopen. Zoek naar een goed evenwicht tussen beide begrippen!

Fysiotherapeutische oefeningen

Als je oefeningen doet bij de fysiotherapeut moet je rekening houden met een aantal zaken die er voor zorgen dat de balans tussen de belastbaarheid en de belasting in evenwicht blijft. Zo kun je bijvoorbeeld ook testen of de oefeningen die je uitvoert effectief is. Dit kun je doen door de oefeningen in te delen in bijvoorbeeld een schaal van een tot tien. De ene oefening is effectiever dan de andere. Zorg dat je vermoeidheid tussen de vier en zes ligt. Ook kun je de pijn of last die je ervaart een score geven. Pijn betekend niet altijd dat je slecht bezig bent of dat je moet stoppen. Bij een pijn die steekt, is het goed om te stoppen. Houd altijd goed contact met je fysiotherapeut en ga niet zelf dingen ondernemen, dit kan mogelijk averechts werken.

Houd goed in de gaten hoe je gemoedstoestand is. Wanneer je je niet lekker voelt, misselijkheid of duizeligheid ervaart, is het verstandig om te stoppen met de desbetreffende oefening.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie